Röd curry med K*ckl*ngbitar

Posted by | juli 07, 2020 | Nyheter | No Comments

Här kommer ett veganiserat recept på en röd currygryta från Zeinas Kitchen som är väldigt enkel att få ihop och väldigt god att äta!

4 portioner
Du Behöver:
2 burkar kokosmjölk av bra kvalité (400 ml per burk)
1-3 msk röd curry (beroende på hur stark du vill ha grytan)
1 paket K*ckl*ngbitar från Astrid och Aporna (300g, finns hos både ICA och Coop
1 burk bambuskott (ca 400 g)
100 g haricot verts eller sockerärtor
1 röd paprika
2 morötter
3-4 st kaffir limeblad (om du hittar i butiken)
3 kvistar söt basilika (kan uteslutas)
2 tsk palmsocker (kan ersättas med 1 tsk vanligt socker)
1 buljontärning (Grönsaksbuljong) utspädd i 1 dl vatten

Gör såhär:
Börja med att reducera kokosmjölken. Häll bara 1 av kokosmjölkförpackningarna i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme och låt puttra. Ha koll så den inte bränns vid. Använd inte för liten kastrull eftersom den kan lätt bubbla över kanten. Låt koka tills mindre än hälften av mjölken återstår, rör om då och då. Det tar ca 20-30 min beroende på kvalitén på kokosmjölken. Den kommer att tjockna och skära sig, det bildas ett lager olja och kokoskräm i kastrullen (se bild). Ibland lyckas man inte få den att skära sig men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den tjocknar och kokas en stund så är det bra.

Blanda röd curry i kastrullen med den reducerade koksmjölken, fräs under omrörning tills det bildas ännu mer olja. Nu kommer oljan få en härlig röd färg av curryn. Tillsätt k*ckl*ngbitar från Astrid och Aporna och fräs den en stund. Blanda i den andra koksmjölken, bambuskott, palmsocker, limeblad, buljong och låt koka under lock i ca 10-15 min. Hacka grönsakerna som ska i grytan och bland ner dem. Låt puttra i ca 10-15 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer curry eller salt. Stäng av värmen, blanda i basilikablad. Servera med ris.

Vill du följa vad som händer? Astrid Och Aporna på Facebook