Börger med vitlöksmayo & karamelliserad lök

Posted by | april 02, 2020 | Nyheter | No Comments

Det här recpetet kräver lite mer tid att göra än chipotlebörgern, men endast för att hålla lite extra koll på ugnen

Du behöver:
1 paket upptinad Börger från Astrid och Aporna ( finns i frysdisken hos alla Coopbutiker)
Hamburgerbröd
Valfri sallad
1 hel vitlök
1 hel gullök
vegetabiliskt matfett – till lök
olivolja – till vitlök
Äggfri majonnäs
Ugnssäker aluminiumfolie
1 liten ugnssäker form

Gör såhär:
Börja med Vitlöken.
Ställ in ugnen på 200 grader – 225 grader

Skär igenom toppen av vitlöken och se till så att topparna av klyftorna också skärs igenom.

Använd tillräckligt med folie till att försluta hela vitlöken och placera sedan i en liten ugnssäker form med den skurna sidan uppåt. häll i rikligt med olivolja på klyftorna och låt oljan rinna ner och häll i lite mer olja om det behövs.

Förslut vitlöken med folie och ställ in formen i ugnen i ungefär 45-60 minuter. Kolla vitlöken med jämna mellanrum tills klyftorna ser mörka och karamelliserade ut.
När vitlöken är klar kan man mycket enkelt dra upp klyftorna från sina skal med en gaffel.

Lägg klyftorna i en skål, mosa klyftorna och ta några rejäla matskedar med äggfri majonnäs och blanda ut allt.

låt stå i kylen så att majonnäsen tar till sig den söta karamelliserade vitlökssmaken.

karamelliserad lök:

Skär löken i skivor och stek med vegetabiliskt matfett på medelvärme i ungefär 10-12 minuter

Sänk värmen lite och tillsätt lite socker (ej nödvändigt)

Tillsätt 1 dl vatten eller alternativt 1 dl mörk öl och låt det koka upp tills vätskan har ångats bort

Börger:
Hetta upp en stekpanna med rapsolja eller annat vegetabiliskt matfett.
Stek Börger i ungefär 3-4 minuter på varje sida.
Använd stektermometer och kolla av tills innertemperatur når 74 grader.

Om du inte har termometer så vänd gärna Börger lite oftare i ungefär 7-8 minuter tills du får en fin färg.

Rosta gärna ditt hamburgerbröd på en torr stekpanna

Nu är det bara till att bygga din Börger.
Glöm inte vitlöksmayon som du har i kylen!
Vitlöksmayon är fantastisk som dippa till pommes om du väljer att ha det som tillbehör.







Vill du följa vad som händer? Astrid Och Aporna på Facebook